Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Antaa kaikkien kukkien kukkia

Hämeenlinna | Galleria-kehystämö Raamidaamit

Debyyttinäyttely ottaa kantaa syrjintään ja rasismiin. Suomessa neljä viidestä afrikkalaistaustaisesta on kokenut syrjintää ihonvärinsä vuoksi. Koulu, työpaikka, tai julkinen kaupunkitila nimettiin viime kesänä julkaistussa yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksessä yleisimmäksi paikaksi, jossa syrjintää kohdattiin päivittäin, viikoittain tai kuukausittain.

Antaa kaikkien kukkien kukkia -näyttely ottaa kantaa syrjintään ja rasismiin sekä kiinnittää huomiota normeihin. Tietyt asiat nähdään kulttuurissamme normaaleina ja parempina kuin jotkut toiset. Normit syntyvät yleisesti hyväksytyistä oletuksista ja odotuksista siitä, mikä yhteiskunnassa on yleisesti hyväksyttävää. Kun näihin kulttuurillisesti ja historiallisesti syntyneisiin normeihin ei esimerkiksi ihonvärin vuoksi mahdu, on altavastaajan asemassa.

Suomalaisuus ei kuitenkaan ole samanlaisuutta. Meidän pitää kaikin keinoin pyrkiä kohti turvallista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, jossa ei ole sijaa pilkkaamiselle, rasismille, syrjinnälle, vihapuheelle tai väkivallalle.

Näyttelyn visuaalisuutta on suunniteltu eri alojen osaajien yhteistyönä. Kukat kaikessa kauneudessaan ja herkkyydessään kiehtovat näyttelyn tekijöitä. Niin kukilla kuin ihmisillä on perustarpeita, joiden täyttyessä sekä kukka että ihminen kukoistavat. Kukkien avulla voi myös viestiä välittämistä. "Uskomme, että herkän kuvakielen ja raskaan aiheen yhdistäminen näyttelyssä toimii merkillisellä tavalla. Toivomme, että kaikki maailman hämeenlinnalaiset voisivat nauttia näyttelyn tunnelmasta", kertovat debyyttinäyttelyn tekijät Päivi Lilja, Mari Villanen ja Mari Wuoti.

Näyttely rakentuu erilaisista kukkaelementeistä. Näyttelytilassa on esillä neljä Villasen tekemää graafista kukkaa, joille jokaiselle Lilja on kirjoittanut runon. Wuoti on loihtinut tilaan herkän kukkainstallaation. Näyttelytilassa on lisäksi yhteisöllinen teos, johon näyttelyvieras voi halutessaan tuoda kukan ottaakseen kantaa rasismiin sekä kukkien vaihtotori tuo tullessa, vie mennessä -periaatteella.

Antaa kaikkien kukkien kukkia -näyttely on osa Liljan kuntavaalikampanjaa.
"Yhä kuulee sanottavan, että ulkomaiset vaikutteet ja maahanmuuttajat ovat uhka suomalaiselle kulttuurille. Mitä on puhdas suomalainen kulttuuri? Onko sellaista? Eikö kulttuuri nimenomaan rakennu vuorovaikutuksessa ja ole jatkuvassa muutoksessa? sanoo Lilja ja jatkaa "Minulle on tärkeää tehdä konkreettinen yhteisöllinen teko ja ottaa kantaa. Toivoisin, että pohtisimme enemmän sitä, miten voisimme vähentää vastakkainasettelua."

Päivi Lilja on kansalaisjärjestöaktiivi, kulttuurialan ammattilainen ja yhteisön tekijä. Hän on Vihreiden kuntavaaliehdokas Hämeenlinnassa. Mari Villanen on monipuolinen graafinen suunnittelija, joka on tunnettu erityisesti vahvasta muotokielestä ja suurista väripinnoista. Mari Wuoti on visualisti, jota kiinnostaa erilaisten tilojen toteutus erityisesti kierrätysnäkökulmalla.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 5.4.–30.4.

  • ma klo 11–16
  • ti klo 11–16
  • ke klo 11–16
  • to klo 11–16
  • pe klo 11–16
  • la klo 11–16

Tapahtumapaikka: 

Galleria-kehystämö Raamidaamit

Sijaintikunta: 

Hämeenlinna

Käyntiosoite: 

Viipurintie 4

Postinumero: 

13200

Postitoimipaikka: 

Hämeenlinna

Puhelinnumero: 

0400797276
0405573828

Sähköposti: 

anu@raamidaamit.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: