Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Professori Seppo Zetterberg luennoi pääkirjastolla

Hämeenlinna | Hämeenlinnan pääkirjasto, Wetterin auditorio

Suomi itsenäistyi Neuvosto-Venäjästä joulukuussa 1917, Viro helmikuussa 1918. Heti perään maiden kohtaloihin vaikutti Saksa: Virossa miehittäjänä, Suomessa hallituksen auttajana sisällissodassa. Saksan otteesta huolimatta maiden välille kaavailtiin salaisesti jopa kaksoisvaltiota.

Keisarillisen Saksan romahdus marraskuussa 1918 synnytti uuden tilanteen. Suomi käänsi ulkopolitiikan kurssin Saksasta länsivaltoihin, mutta Viro joutui vapaussotaan Neuvosto-Venäjän kanssa.

Suomesta tuli Viron hallituksen tueksi aseita ja 3 700 vapaaehtoista sotilasta. Yhdessä vuodatettu veri innosti, ja kaksoisvaltiota kaavailtiin toden teolla – varsinkin Viron puolella. Ja suunniteltiinpa Pietarin valtaamistakin yhteisin voimin.

Professori Seppo Zetterberg käsitteli Suomen ja Viron itsenäistymisvaiheita jo väitöskirjassaan. Silloin hänellä ei ollut pääsyä Neuvostoliitossa Viron ulkoministeriön arkistoihin, ja muitakin virolaisia lähteitä oli niukasti. Nyt, kun Viro viettää itsenäisyytensä satavuotisjuhlia, tämä puute on korjaantunut!

Luento on kaikille avoin ja maksuton, sen järjestää Kanta-Hämeen Tuglas-seura ja kirjasto.

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 13.2. klo 17.30–18.30

Tapahtumapaikka: 

Hämeenlinnan pääkirjasto, Wetterin auditorio

Sijaintikunta: 

Hämeenlinna

Käyntiosoite: 

Wetterhoffinkatu 2

Postinumero: 

13100

Postitoimipaikka: 

Hämeenlinna

Puhelinnumero: 

(03) 621 2612

Sähköposti: 

lainaus.kirjasto@hameenlinna.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: