Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Hämeenlinna isonvihan jälkeen 1720-luvulla

Hämeenlinna | Museo Skogster
Sotilaskartta kuvaa Hämeenlinnaa ympäristöineen 1720-luvun puolivälissä. Kuva Aino Katermaa.
Sotilaskartta kuvaa Hämeenlinnaa ympäristöineen 1720-luvun puolivälissä. Kuva Aino Katermaa.

Arx Tavastica on Hämeenlinna-Seuran tieteellinen julkaisusarja, josta nyt julkaistaan 14. osa. Uuden Arx Tavastican artikkelit käsittelevät Hämeenlinnan alueen historiaa monipuolisesti eri aikakausilta.

Julkaisutilaisuuden yhteydessä pidettävässä luennossa FT Aino Katermaa esittelee artikkeliaan ”Hämeenlinnan kaupungin ulkonäkö isonvihan jälkeen 1720-luvulla”. Artikkelissaan Katermaa on rakentanut konkreettisen kuvan Hämeenlinnan vanhasta kaupungista, joka sijaitsi linnan pohjoispuolella. Yhdistelemällä eri lähteitä 1700-luvun alkupuoliskolta Katermaa on luonut kartan, jolle hän on merkinnyt kaikki vanhan kaupungin tontit. Katermaan tutkimus tuo täysin uutta tietoa kaupungin fyysisestä muodosta, sillä valmista pohjakarttaa kaupungista ei ole säilynyt ja aikaisempi K.O. Lindeqvistin esittämä tulkinta vanhasta kaupungista on puutteellinen.

Katermaan rekonstruoima kaupunkikuva osoittaa, kuinka Vanajaveden itärannalta katsoen linna kohosi valtavana massana omalla kukkulallaan. Kaupungin pienet ja matalat rakennukset näkyivät painanteessa sen pohjoispuolella. Toisella kukkulalla näkyi vain kellotapuli ja kirkko. Ojoisten suunnalta lähestyttäessä kaupungin toria, pääkadun kummankin reunan tonteilla oli paljon tupia, vajoja ja puoteja. Useimmat rakennukset olivat hyvin vaatimattomia, mutta joukossa oli monihuoneisiakin taloja. Vain raatihuone oli kaksikerroksinen. Paljon uutta oli rakennettu ja paljon vanhaa korjattu. Kaupunki oli päässyt jaloilleen isonvihan aiheuttamasta alennustilasta, jolloin jopa kaupungin lakkauttamista oli suunniteltu.

Museo Skogster – seminaaritila Anders

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 4.12. klo 17

Tapahtumapaikka: 

Museo Skogster

Sijaintikunta: 

Hämeenlinna

Käyntiosoite: 

Raatihuoneenkatu 8

Postinumero: 

13100

Postitoimipaikka: 

Hämeenlinna

Puhelinnumero: 

03 621 2979
03 621 2528

Sähköposti: 

museoskogster@hameenlinna.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

vapaa pääsy