Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran kuukauden taiteilija Ritva Kara

Hämeenlinna | Hämeenlinnan kaupungin pääkirjasto

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran kuukauden taiteilija on Ritva Kara.

Näyttelyn teokset ovat vuosilta 1982 – 2007. Esillä on erilaisia emaloituja hopea- ja kuparikoruja, veistosmaisia rintaneuloja suomalaisista kivistä ja hopeasta. Näytteillä on myös mosaiikkeja ja syövytetty, pakotettu kuparivati. Monet esillä olevista teoksista ovat olleet esillä ulkomaisissa näyttelyissä.

Taiteilijana Kara käyttää teoksissaan monia materiaaleja riippuen teoksen ideasta ja tarkoituksesta. Hän ottaa työskentelyssään huomioon materiaalien tunnun ja ilmaisuvoiman. Häntä on aina kiinnostanut vanhojen menetelmien soveltaminen.
”Usein tekniset ja taiteelliset kokeiluni menevät riskirajoille. On kiinnostavaa tutkia mitä voin tehdä ja huomata miten moni asia toimii vastoin perimätietoa, oli sitten kyse puumateriaalin käytöstä tai emalin käytöstä.” hän kertoo. Hänen teoksissaan on kaaria ja orgaanisia muotoja. . Töidensä materiaaleina ovat hopeaa, kuparia, puu, kivi, lasi ja emali. Emaleilla hän saa värejä metallin pintaan, värit ovat hänelle tärkeitä. Erityisesti transparentteja emaleita vihreän sävyissä on paljon hänen töissään. Vihreä on hänelle vapauden väri.

Kiinnostus emalitaiteeseen Ritvalla syttyi Kuopion koti-ja taideteollisuussoppi-laitoksessa 1982. Voitto Savo-Karjala eläinlääkäriliiton puheenjohtajan käätyjen suunnittelukilpailussa aloitti emalitekniikan opettelemisen. ”Piti oppia emalointia, kun käätyihin olin sitä suunnitellut. Vuotta myöhemmin suunnittelemani Kheops korusarja pääsi Taideteollisuusmuseon jurytettyyn Metaforum 84 metalli- ja korunäyttelyyn”, kertoo hän. Sen jälkeen Ritva Karan emalitöitä on ollut esillä kansainvälisissä näyttelyissä. Hän on säilyttänyt kiinnostuksensa emalointiin yli 30 vuotta ja opettanut sitä myös ohjaustoiminnan artenomeille Hämeen ammattikorkeakoulussa vuoteen 2016 saakka.

Mosaiikkitaide on myös hänen intohimonsa kohde, johon oppia on haettu mm. opiskellen Bysantin mosaiikkitekniikkaa Ravennassa. Tulevaisuudessa hän suunnittelee käyttävänsä teoksissaan puun ja muiden materiaalin yhdistelmiä yhä enemmän.

Kara on koulutukseltaan esine-ja palvelumuotoilija, opettaja ja draamapedagogi.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 5.1.–22.2.

  • ma klo 10–20
  • ti klo 10–20
  • ke klo 10–19
  • to klo 10–19
  • pe klo 10–19
  • la klo 10–15
  • su klo 12–16

Tapahtumapaikka: 

Hämeenlinnan kaupungin pääkirjasto

Sijaintikunta: 

Hämeenlinna

Käyntiosoite: 

Lukiokatu 2

Postinumero: 

13100

Postitoimipaikka: 

Hämeenlinna

Tapahtuman lisätiedot: